Kirjanpito vaikuttaa kaikkiin yrityksiin. Sen perusasioiden ymmärrys auttaa niin yrittäjää kuin työntekijääkin ymmärtämään monia ihmetyksen aiheita, kuten miksi se kuitti pitää säilyttää ja dokumentoida tai miksi tilikauden vaihteessa laskutuksen pitää olla ajan tasalla tai miksi pitää inventoida.
Kirjanpitovelvollisuus ja kirjanpitolaki.
Kirjanpitolaki (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971336) velvoittaa yrityksiä ylläpitämään kirjanpitoa. Yritys on aina vastuussa omasta kirjanpidostaan, ei esim. ulkopuolinen tilitoimisto. Kirjanpitolaki määrittelee, kuinka kirjanpito laaditaan ja mitä siinä tulee ottaa huomioon. Kirjanpitolain mukaan on noudatettava hyvää kirjanpitotapaa, josta kirjoitan lisää tulevissa kirjoituksissani. Kirjanpitolain lisäksi yrityksen kirjanpitoa säätelevät monet muut lait, joista esimerkkeinä mainittakoon mm.
Osakeyhtiölaki, http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20060624
Laki avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä, http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1988/19880389
Elinkeinoverolaki, http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1968/19680360
Lisäksi kirjanpitoon vaikuttavat myös mm.
KTM:n säädökset, kuten esim. http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2004/20041315
Kirjanpitolautakunnan eli KILA:n yleisohjeet, https://www.edilex.fi/kilaohje tai http://ktm.elinar.fi/ktm/fin/kirjanpi.nsf/SearchQuery?openForm ja KILAN lausunnot ja poikkeusluvat https://www.edilex.fi/kila tai http://ktm.elinar.fi/ktm/fin/kirjanpi.nsf/SearchQuerylapolu?openForm
Kirjanpitoasetuksesta löytyvät kirjanpidon ja tilinpäätöksen esitystekniset säädökset, http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971339
Miksi kirjanpidon perusosaaminen on tärkeää?
Kirjanpito on oleellinen osa yrityksen ulkoista laskentatoimea, jossa hoidetaan yrityksen lakisääteiset velvoitteet eri sidosryhmille talouden asioiden raportoinnin näkökulmasta. Lainsäädännön yhtenä tavoitteena on suojata ulkopuolisen tahojen kuten rahoittajan ja kaikkien muidenkin intressiryhmien oikeuksia esim. saataviaan kohtaan.
Lakisääteisen ja pakotetun luonteensa lisäksi kirjanpito ohjaa paljon yritysten toimintaa. Tästä syystä haluan tiivistää kaikille liiketoiminnassa mukana oleville ns. hyvä tietää -asiat kirjanpidosta. Jatkan asian tiivistämistä tulevissa kirjoituksissani.
Talouden kieli videon muodossa
Opi ymmärtämään ja puhumaan talousjohtajaa
Jos haluat saada kirjoitukset suoraan sähköpostiisi, liity blogimme tilaajaksi tästä.
Comments