top of page
Writer's pictureTimo Toivanen

Mitä tarkoittaa sisäinen laskentatoimi?

Päivitetty: 4. syysk. 2020


Jaottelu sisäiseen ja ulkoiseen laskentatoimeen pohjaa siihen, kenelle taloudellista informaatiota tuotetaan ensisijaisesti.



Yrityksen sisäinen laskentatoimi tuottaa informaatiota yrityksen omaan käyttöön. Useimmiten siis johdon päätöksenteon tueksi, mutta käytännössä kaikkien yrityksen toimintaan liittyvien päätöksentekijöiden tueksi eli ei pelkästään yrityksen johdon. 

Sisäiseen laskentatoimeen sisältyy mm. seuraavia asioita

  • kustannuslaskentaa

  • kannattavuuslaskentaa

  • hinnoittelua

  • talouden suunnittelua eli budjetointia

  • investointilaskentaa

  • erilaisia ennusteita ja

  • monenlaista raportointia.


Sisäinen laskentatoimi on vapaaehtoista. Vapaaehtoisuus tarkoittaa sitä, että on olemassa yrityksiä, joissa ei ole koskaan tehty yhtään sisäisen laskentatoimen laskelmaa. Silti yritys voi toimia kannattavasti.

Laskentaihmisenä ja näihin asioihin uskovana näkemykseni on, että silloin on sattumalta osuttu esim. hinnoittelussa sellaiseen hintaan, joka kattaa yrityksen kaikki kustannukset. Uskon myös vakaasti, että tämmöisessä yrityksessä jotain potentiaalia jää hyödyntämättä, koska ei ole laskennan avulla selvitetty esim. mitkä tuotteista ovat kannattavia ja kuinka kannattavia. Lakisääteinen ulkoinen laskentatoimi ei anna tähän kysymykseen vastausta, kuten ei moneen muuhunkaan yrityksen kannattavuuteen liittyvään kysymykseen.

Kaikille toimijoille sisäinen laskentatoimi ei ole täysin vapaaehtoista, koska esim. julkishallinnon toimijoilla saattaa olla lakisääteistä velvollisuutta esim. budjetoinnissa.

Selvitetäänkö teillä tuotekohtaista tai asiakaskohtaista kannattavuutta? Tehdäänkö teillä aktiivista hinnoittelua ja hyödynnetäänkö siinä jotain laskentamalleja?

 

Talouden kieli videon muodossa

Opi ymmärtämään ja puhumaan talousjohtajaa


Jos haluat saada kirjoitukset suoraan sähköpostiisi, liity blogimme tilaajaksi tästä.



Comments


Suosituimmat aiheemme

bottom of page